Kako spreminjam svet

Domov ~ Spočetje, nosečnost in rojstvo ~ Kako spreminjam svet

Deklica: Želela bi spremeniti svet. Odpirati srca ljudi – da bi bili bolj povezani, zadovoljni, izpolnjeni, ljubeči, povezani z našo Zemljo. Kako?

Nekdo: Hm, začeti moraš pri otrocih. Saj veš, da so otroci naša prihodnost. Saj veš, kako so prva tri leta življenja pomembna za oblikovanje osebnosti, človeka – za njegovo kasnejše življenje.

Deklica: Oh, to je res. Ampak ugotovila sem, da je že v tem zgodnjem obdobju veliko začrtano, oblikovano, da veliko otrok kaže stiske že zelo zgodaj.

Nekdo: Začeti moraš še bolj pri začetkih – a se zavedaš, kakšen pomen ima rojstvo za otroka, kako je bil rojen; prvi dnevi po rojstvu – kako je bi sprejet, kam, kako je bil dotaknjen, kaj je čutil, videl, slišal v tistih prvih trenutkih, dnevih, tednih življenja? Kakšne roke so ga sprejele po rojstvu? Tople, varne, močne, mirne, odprte?

Deklica: To je res … rojstvo je pomembno, morda se niti še ne zavedamo, kako zelo.

Nekdo: Vendar pa … začni še bolj zgodaj. A veš, kako vpliva obdobje nosečnosti na novo bitje? Kako je povezan s telesom, ki ga nosi? Ne le, da je popolnoma odvisen od njega, skozi in preko njega tudi čuti, dobiva informacije. Sliši glasove, okusi plodovnico, čuti razpoloženje in čustva matere, njeno stisko, njeno radost. Preko nje živi; vse, kar ona doživlja, kar vnaša vase – fizično in psihično, v kakšnem okolju je, je zanj bistvenega pomena.

Deklica: Torej? Začeti moram pri materah, ženskah, nosilkah življenja.  Njih opolnomočiti, podpirati, da najdejo zaupanje, moč  in lepoto v sebi. Jim posredovati znanje …

Nekdo: Vendar … spet gremo nazaj … tudi ženske so bile nekoč majhne deklice, dojenčice, v trebuhu svojih mater … in prenašajo njihove rane, doživljanja, radosti … in krog se vrti, vrti.

Deklica: Ali to pomeni, da se ne da nič storiti?

Nekdo: Da, da. Začni pri sebi. Razišči sebe, prisluhni sebi, bodi sočuten do sebe, iskren do sebe.

In potem … kogarkoli se boš dotaknil s svojo pristnostjo, pogumom, ranljivostjo, boš povzročil drobceno spremembo, ki se bo odvrtela v celem kolesju, celotnem krogu. Začela bo odzvanjati in se širiti, kot se širijo krogi na vodi, ko vržeš kamen.